Oldalsáv

Út közben

2019. január 3.
Egy változatos őszi szezon áll a DUNAFERR DUE DUTRADE FC csapata mögött. Ragyogó diadalok mellett kisebb botlások is előfordultak a sorozatukban. Fehér Zsolt vezetőedzővel a háttérben zajló dolgokról beszélgettünk.

Fotó: Dénes János Fotó: Dénes János

Kész tervekkel érkeztél vissza a régi-új csapatodhoz?

A klub vezetőivel együtt az itteni tevékenységemet illetően, eredetileg egy hároméves kurzusban gondolkoztunk. Ebből sajnos csak két év valósult meg. Most jött egy olyan lehetőség, hogy újra folytatni tudjuk a munkát. Megpróbálok azokra az alapokra építkezni, amiket akkor félbe hagytuk. Úgy látom, hogy jó úton járunk, de a korábbinál még több energiát kell belefektetni, hogy elérjük a céljainkat.

A célunk az, hogy most is a dobogón végezzünk.   Jelen pillanatban úgy látom, hogy ezt a célkitűzést véghez tudjuk vinni, de ahhoz azon az úton kell haladnunk, amin a szezon elején elindultunk.

A visszatéréseddel újra kezdődött a „mágiád”!

Nagyon büszke vagyok arra, hogy több játékos is miattam maradt a csapatnál, mert velem szeretnének dolgozni, pedig rólam tudható, hogy nem vagyok egy „könnyű ember”… Akár százhúsz százalékra is megkövetelem a munkát. Valószínűleg a nyáron érkezett játékosok is tudták, hogy mire vállalkoztak.

Úgy gondolom, hogy ebből született meg az év eleji eredményünk, hogy a Magyar Kupa négyes döntőjébe való bejutás előtt, a bajnokságban pedig,  jelenleg a  harmadik helyen állunk.

Hogy álltok a szerencsével?

A szerencsére semmiképpen sem szabad hagyatkozni, abban csak bízni lehet, hogy velünk lesz egy-egy mérkőzésen. A munkába viszont annál jobban bele kell kapaszkodni. 

A légiósok

Lehetne a csapatépítést másképpen, például külföldi játékosok leigazolásával is folytatni, ahogy ezt más csapatok is végzik. Nekünk nem ez a célunk, mi azt szeretjük, ha magyar fiatalokkal töltjük fel a keretünket és velük dolgozunk hétről – hétre. Ezért kell nekünk még többet dolgozni a sikereink eléréséhez, mert csak úgy tudjuk a nálunk erősebb büdzsével rendelkező klubokat magunk mögé utasítani.

A bajnokságban két nálunk anyagilag jóval erősebb csapat is található. És ekkor jön a jelmondatom: a „Munka-munka munka”! Ennek az eredményessége fogja megmutatni a szezon végén, hogy kik is vagyunk valójában?!

A Fehér iskola

Örülök, amikor felemlegetik a rólam elnevezett „iskolát”, pedig azt kell mondjam, hogy nincsenek titkok. Én is még nap, mint nap tanulom ezt a szakmát. Ma már elkerülhetetlen, hogy a játékosoknak videó elemzéseken nyújtsak segítséget a játék részleteinek még alaposabb megismertetésével, és mellette gyakori, alapos egyéni vagy csapat képzéseken vegyenek részt.

És a fiatalok?

Nagyon nagydolognak tartom azt, hogy az idei szezonban már négy olyan dunaújvárosi kötődésű utánpótlás játékos tartozik az első kerethez, akik itt kezdték el a szárnyaikat bontogatni, és már lehetőséget is kaptak a bemutatkozásra. Ez csak azért valósulhatott meg, mert vevők erre a munkára és részt akarnak vállalni a sikerhez vezető feladatokból is.

Az építkezésünkhöz kell egy „kirakat” és ezt a mérkőzéseken való részvétel jelenti, ahol alkalmanként több száz ember is buzdítja a fiúkat. A fiatalok is szeretnének ebből a sikerből kapni. Egyre nagyobb hívó erő az a lehetőség, hogy valaki nálunk futsalozzon.

A fiatalok „felépítéséhez” nagyon szükséges az él játékosok, a Fekete Robi, a Hosszú Ádám, a Klacsák Bence, a Németh Péter, a Pál Patrik és a Reveland Zoltán személyes példája is, hiszen ők a helyi Ikonok, ők húzzák kiemelkedően ezt a szekeret. Hitet adnak ahhoz, hogy ezt a játékot érdemes hosszútávon és magas színvonalon űzni.

A Mester felkészülése

A tízedik éve dolgozok edzőként és ez az idő folyamatos tanulással is telt. Természetesen voltak olyan idők, amikor én is jegyzetek nélkül mentem, és nem készültem föl egy edzésre, de az olyan is volt! Azt gondolom, hogy az ember csak akkor válhat jó edzőveé, ha alaposan felkészül. A munkámat nem csak az a másfél-két óra teszi, ki, amit alkalmanként a pályán töltök. Az ellenfelekből, de a saját játékosainkból is készülni kell minden alkalomra. Csinálhatjuk ad hoc jelleggel is ezt a dolgot, de akkor nem én kellek ehhez a csapathoz.

A kollektív munka

A sikert az edző nem egy személyben aratja le. Az is jó lehet, ha csak a magunk feje után megyünk, de én azt gondolom, hogy a jó döntések előkészítéséhez minél több szempont megismerésére van szükség. Ezért kérem ki rendszeresen a játékosaim véleményét a felmerülő szituációkról és a problémákról. Vannak olyanok, akiknek a véleménye nagyot nyom a latban, de még a fiatalokét is meghallgatom. Így lehet egy jó közösséget, és vele egy hasonló csapatot formálni. Minden olyan dologra vevő vagyok, ami a csapat javát szolgálja. Természetesen ezek ismeretében a döntések az enyémek, és az utat is én jelölöm ki a számunkra.

Szurkolni is jár a csapat

Mindig fejlesztenie kell magát az embernek és ez igaz a játékosokra is. Egy másik sportág mérkőzésein szurkolva még inkább összekovácsolódunk, és a játékukat nézve, tanulhatunk is belőle. Én például nagyon sokat nézem a kézilabdaedzéseket, amik a miénk előtt zajlanak, hasznos dolgokat tapasztalok rajtuk. Az övék mellett a röplabda, a jégkorong és a futball csapat mérkőzéseit is figyelemmel kísérjük. Szívesen elcsípek egy-egy a számunkra is fontos dolgot, amit másoknál jónak találtam.

A közösségi média

Nagyot változott körülöttünk a világ. Nagyon sok néző már nem csak a meccseinkre jár ki, hanem arra is kíváncsi, hogy mi történik velünk a "színfalak" mögött, szívesen készít egy közös fotót a játékosainkkal, akiket már arcról és nem csak a mezszámukról ismer fel. Részévé váltak a közösségünknek, ezért sok információval szolgáljuk ki őket. Ebben is van még hová fejlődnünk.

Balogh Tamás

Fő támogatóink:

Hungrana Dunaújvárosi Főiskola KK-Grain Kft. KK Raktárház

Támogatóink:

Corso Hummel Máté DDSWEB
Campus Étterem Siker Ablak Grabarics Út és Közmű Kft.

Médiapartnerek:

Dunaújvárosi Hírlap D+ TV Rádió 24
Dunaújváros Online Dunaújváros Közéleti Hetilapja
Minden jog fenntartva! © DUNAÚJVÁROS FUTSAL | honlapkészítés: DDSWEB